צ'ק פיקדון שאבד

שאלה:

שלום וברכה.
רציתי לשאול, אני שאלתי פלאפון מגמ"ח. בזמן ההשאלה, נתבקשתי להפקיד בידי הגמ"ח שיק פקדון, למקרה שלא אחזיר את הפלאפון בשלמותו.
כשבאתי להחזיר את הפלאפון, אמר לי מנהל הגמ"ח שהוא חיפש וחיפש את שיק הפקדון וזה לא נמצא. כנראה נאבד לו.
אני טענתי, שכל עוד הוא לא מחזיר לי את השיק פקדון, אני לא מחזיר לו את הפלאפון ששאלתי תמורתו.
מה ההלכה במקרה זה?
אני גם מפחד שהשיק (הפתוח) הלך לאיבוד, ומאן דהוא ימלא את השיק ויעשה בו שימוש ולא יודע איזה נזק יהיה לי מזה.
אבקש לדעת, האם נהגתי כשורה, שאינני מחזיר לו את הפלאפון עד שימצא ויחזיר לי את השיק. כמו"כ מה יהיה חלילה הדין, אם מאן דהוא ימצא את השיק ויעשה בו שימוש ויהיה לי מזה נזק כספי.
אודה לתשובתכם הדחופה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם אין אפשרות לבטל את הצ'ק, או שגם אחרי הביטול יש חשש שיגבו עם הצ'ק בהוצל"פ, אין השואל חייב להחזיר את הפלאפון, ומותר לו להחזיק בפלאפון עד שימציא לו את הצ'ק.

אם ח"ו יגיע נזק כספי לבעל הצ'ק יותר מערך הפלאפון, אין חובת תשלומים על בעל הצ'ק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בנתיבות סו"ס נ שהביא את דברי הצ"צ שכתב שאם המלווה איבד את השטר ממרנ"י [שטר לכל המוציאו], יכול לכפות את הלווה שיפרע לו אחרי שיעשה לו ערבות שלא יגיע לו נזק מהשטר שאבד. והנתיבות חולק וסובר שאינו חייב לקבל ערבות ואינו חייב לשלם עבור השטר כל עוד שלא ממציא לו את שטרו, שמא יגיע לו נזק בגין אבדת השטר. ולפ"ז גם כאן, אם יגיע נזק לבעל הצ'ק לא חייב להחזיר את הפלאפון עד שיחזיר לו את הצ'ק פיקדון.

אם הצ'ק יגיע נזק לבעל הצ'ק יותר ממחיר הפלאפון, לא ניתן לחייב את בעל הגמ"ח שאיבד את הצ'ק, כיון שאין דין שמירה על צ'ק כדין שטר שאין גופו ממון שהתמעט משמירה, כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שא. וההפסד שהגיע הרי זה גרמא ופטור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני מודה לכם על תשובתכם דלעיל.
    רציתי להמשיך ולברר, האם עד שבעל הגמ"ח לא מחזיר לי את השיק, מותר לי להמשיך ולעשות שימוש בפלאפון, או שהותר לי רק להחזיק בו בינתיים? שכן בעל הגמ"ח אומר לי, שסו"ס הפלאפון הוא שלו והוא לא מרשה לי להשתמש בו בינתיים.
    אודה לתשובתכם