לימוד תורה בים בלי כיפה

שאלה:

האם מותר לדבר בלימוד בלי כיפה תוך כדי רחצה בים או בבריכה

תשובה:

אין ללמוד או לברך ללא כיסוי ראש.

מקורות:

ראה שו"ת מהרש"ל סי' עב שצייד להקל בדבר, אבל גם הוא כבר מעיד שמנהג העולם להחמיר בזה, וראה משנה ברורה בסי' ב ושאר פוסקים שהחמירו בזה הרבה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום וברכה,
    כמדומה לי שהגר"ע יוסף מביא רבינו יהודה בן הרא"ש בתשובה שהתיר להרהר בדברי תורה בלי לכסות את הראש. מסתימת דברי הרב המשיב שליט"א נראה שסובר שגם לדבר וגם להרהר בדבדרי תורה בלי כיפה אסור.
    ואולי כוונת הרב המשיב שליט"א שבודאי שאין לעשות כן לכתחילה, במקום שיכולים לחבוש כיפה על הראש, אבל בים, שטאי אפשר באופן אחר, מה דעת הרב שליט"א לגבי הרהורי תורה ?

    תודה.

  2. מה עם הגהות רעק”א בסימן צא סעיף ג שמביא את תרומת הדשן המצדד להקל אפי’ באזכרות מעיקר הדין בגילוי ראש וכן הפרי חדש שם שמביא הרבה ראיות להקל מעיקר הדין בגילוי ראש אפי’ אזכרות. וא״כ כאן יש להקל הן מצד שזה רק לדבר בלימוד והן מצד שזה מקום שאין קפידא בגילוי הראש. גם בסימן עד סעיף ב במתרחץ ורוצה לשתות דבעינן רק שיכסה ליבו את הערווה ולא מצריך גם כיפה.