לגנוב מאדם שגזל ממנו

שאלה:

שלום הרב. אם מישהו גזל ממני סכום כסף מסויים האם מותר לי לגזול אותו בחזרה על מנת להשיב לי את הגזל.?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לגנוב כסף מגנב שגנב ממך כסף, מדין 'עביד איניש דינא לנפשיה' [אדם יכול לעשות דין לעצמו]. ובלבד שמדובר בחוב שיוכל להוציאו בבית דין [שבטוח שפלוני הוא שגזל וברור שעשה שלא כדין], שעל זה נפסק שאינו חייב לטרוח בבית דין אלא יעשה דין לעצמו. אולם י"א שדווקא בדבר שגזלו ממנו ממש מותר לגנוב מחברו, אבל חפץ אחד כנגד חפץ אחר – אסור. ויתכן שכסף תמיד נחשב לדבר הנגזל ממש. וצ"ע.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ד. וראה ברמ"א שם שהביא י"א שדוקא בדבר שנגזל ממש, ולא בחפץ אחר כנגד חפץ אחר. אלא שבגזל ממנו מעות שמעות אינם דבר מסוים, יכול לגזול מעות כנגד מעות – גם שליטת החולקים.