מה נחשב נדר?

שאלה:

בכל נדרי אנו מוסרים מודעה על הנדרים הבאים אחרי. שאם לא נאמר בלי נדר יהא זה כאילו אמרנו בלי נדר,
בגמרא מובא שנוסח זה מועיל בזמן שהאדם אינו זוכר שצריך להגיד בלי נדר
אבל אם הוא זכר ואמר משהו ולא אמר בלי"נ הרי זה נדר ואין מועיל מה שמסר בכל נדרי,
למה זה נוגע?
למשל אמרתי לאשתי שאני לא הולך לענות לטלפון אם חבר פלוני יתקשר אלי מחר.
אם לא זכרתי מהנ"ל. הרי זה לא נדר אבל אם זכרתי האם זה נחשב כנדר,
הוי אומר שאם זכרתי שצריך להגיד בל"נ ולא אמרתי כאילו התכוונתי לזה ואילו בלב איני רוצה בכלל לנדר אע"פ שזכרתי.
לסיכום:
לא התכוונתי לנדר אבל זכרתי שצריך להזכיר בלי"נ ולא התייחסתי ולא אמרתי,
האם זה נקרא נדר או שיש פירוש אחר בגמ'?
אשמח לתשובה מהרב!

תשובה:

שלום וברכה

לא כל אמירה סתמית היא נדר. מה שלא מתפרש בעיני הבריות כנדר רציני וכוונת איסור, אינו נחשב נדר. עיקר ההקפדה לומר בלי נדר היא בקבלה של מצוה, שם יש משמעות למעשה, אבל כסתם כועסים וכל אחד מבין שאין כאן כוונה להחלת איסור וכו' אלא זה סוג של הצהרת כוונות, זה לא נדר. כמובן לכתחילה יש להקפיד לומר בלי נדר, אבל אין לאסור באופן זה.

מה גם שאם דייקת בציטוט, לא אמרת שלא תענה לו, אלא של "אני לא הולך לענות" זה יותר סוג שלא תרצה לענות אבל לא שבאמת לא תעשה זאת…

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה על התשובה,
    האמת היא שאמרתי שאני לא הולך לענות לו ואני באמת לא רוצה לענות לו. אבל ידעתי בשעת מעשה שלא חייב להיות ככה. פתאום אני יכול לשנות את דעתי ואני כן יענה לו (לא התכוונתי להגביל את עצמי).
    האם זה שידעתי שאני לא אומר בלי"נ אין מועיל הנוסח של כל נדרי האם זה נחשב כמסכים לנדר והדבר נאסר?, על אף שלא כוונתי לנדר בלב באמת,
    במילה אחרות, האם ידיעת הצורך להגיד בלי"נ ואי אמירתו מהווה הסכמה לנדר(כמו הסכמה שבשתיקה) ונאסר? אע"פ שכוונתו ובליבו הינו רק רצון לדבר זה. ואינו אלא חישוב מהלך עם החבר בלי הרצון להגביל את עצמי ל"נדר" אלא כהחלטה הניתנת לשינוי! ?
    או אין לזה כלל משמעות כשהכוונה בכלל לא לנדר אפילו אם לשון ההחלטה יכול להתפרש גם כהחלטה סופית?