מים אחרונים בזמנינו

שאלה:

בס״ד
שלום
האם מים אחרונים לפני ברכת המזון זה חובה? או שהמטרה היחידה של זה היא שלא ללכלך את הסידור בשאריות האוכל שבידיים ואם כך אז אין ממש חובה לעשות זאת?

תשובה:

שלום וברכה

הנושא ממש לא קשור לסידור ונקיונו… בפוסקים ניתנו שני טעמים לחיוב זה: האחד, משום מלח סדומית שהיה מצוי בזמנם, שהיו משתמשים בו למאכל אבל הוא היה מסוכן לעיניים לכן חייבו לרוחצם בגמר האכילה. מלח זה לא מצוי בזמנינו, אבל יש טעם שני, על פי סוד כתב הזוהר הק' שבנטילת הידים הוא מונע את החיצונים וכוחות הטומאה מלהאחז בו, ולטעם זה ודאי אפילו מי שאכל עם כפפות למשל ואין לו חשש מלח סדומית צריך ליטול, וכל כן כתבו המגן אברהם ועוד בסי' קפא שאף שבזמנינו לא מצוי מלח סדומית יש להקפיד על הנטילה.

שבת שלום.