צירוף שוטה למנין

שאלה:

שלום כבוד הרב.
האם העשירי הוא אדם שלא כול כך נורמלי האם מותר לכלול אותו במניין עשרה .
תודה רבה. דרוש מקור

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך מאוד מאוד כללית ולא ניתן לענות עליה בצורה כזו, יש בהלכה גדרים שונים, מתי אדם נחשב שוטה שפטור מן המצוות ואינו יכול להצטרף למנין, ומתי דינו רק כ"פתי" כלומר שהוא בן דעת וחייב במצוות אף שיש לו מנת משכל נמוכה.

מקורות:

ראה שו”ע סי’ נה סעי’ ח’. מהו השוטה שאינו מצטרף למנין זה קשה קצת להגדיר. ראה שם בביאור הלכה שכתב שאם הוא מבין את ענין התפילה בשעת הדחק הוא יכול להצטרף. וראה עוד בשו”ת מנחת שלמה ח”א סי’ לד.

וראה שם בסעי’ ד’ שגם קטן שרמתו כבן שש שיודע למי מתפללים יש אומרים שבדעת הדחק מצטרף למנין כדי לענות על קדושה. ואפשר שגם שוטה שרמתו הוא לפחות כמו ילד בן שש גם יצטרף, כך גם אנו מוצאים לגבי דינו של שיכור (רמב”ם, הלכות מכירה פרק כט), שכל עוד רמתו הוא יותר מכילד כבן שש הוא נחשב לפיקח. אולם אם רמתו הוא כילד מתחת לגיל שש הוא נחשב לשוטה לכל דבר.

לכן:

א. אם אתה סבור שאותו אדם מתאים לרמה הנ”ל, בדעת הדחק הוא מצטרף.

ב. אם אינו ברמה הזו, אסור לצרפו למנין.

ג. לפעמים הנושא אינו רמה כללית אלא יש הנהגות משונות, פושט בגדיו ברחוב, הולך יחידי בלילה במקומות מסוכנים ועוד אופנים, שבהם הוא שוטה גם אם מנת המשכל שלו סבירה.

לכן כל מקרה ידון לגופו בהכרעת תלמיד חכם.