הפעלת מכשיר האכלת תינוק בזונדה בשבת

שאלה:

שלום רב,
בתי, בגיל חודש וחצי,עם מום קשה בלב, מאושפזת מהלידה במחלקת ניתוחי לב ועברה ניתוח לב פתוח מורכב ומספר אירועים מסכני חיים בפרק הזמן הזה. היא יצאה מטיפול נמרץ וכעת במחלקה אנחנו ההורים אחראים על חלקים מהטיפול בה (כמו מתן תרופות והאכלה) על פי הוראות הצוות הרפואי כדי שנדע לעשות את זה כשתשתחרר. היא מקבלת כלכלה מזונדה (צינור המחובר לקיבה) ורוב התזונה שלה היא מקבלת באופן הזה. השבוע, ע"פ ההוראות התחלנו אנחנו לחבר אותה לזונדה לבד ולהפעיל את המכשיר כל פעם שהיא צריכה לאכול(כל כמה שעות). השאלה מה קורה בשבת. האם אנחנו צריכים להמשיך להפעיל את הזונדה (זה מכשיר חשמלי עם כפתורים וכו') או לבקש מהאחיות שהם יעשו את זה בשבת (הם גם יהודים). אציין מבלי להלאות בפרטים שכרגע עיקר היעד ההחלמתי שלה זה שתעלה במשקל ותתחזק וזה עשוי למנוע אירועים מסכני חיים שעלולים להתרחש אצלה שוב חלילה.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית, רפואה שלמה ורוב נחת! שתגדל ותתפתח בבריאות איתנה לתורה לחופה ולמעשים טובים.

ככל שהאחיות הן יהודיות אין כל הבדל ביניכם, אבל אם יש גוי במקום, ויש גוי! יש כח עזר שניתן לבקש מהם סיוע בבית חולים והם לרוב ערבים, ודאי יש לבקש שיפעילו בשבת את המכישר ככל שאין משהו דחוף שאז אין להתמהמה כמובן. למעשה בית החולים עצמו היה אמור להתנהל בצורה כזו שבשבת יש גוי צמוד לרופא לטיפול בכאלו דברים, ובבתי חולים דתיים זה אכן מבוצע, אבל ככל שזה לא נעשה תנסו לעשות זאת בעצמכם, כמובן רק אם זה לא מעכב את הטיפול הנדרש. במקרה שאתם נאלצים לבצע זאת בעצמכם, כיון שניתן ללחוץ על הכתור בשינוי עם פרק האצבע וכדומה, כך יש לעשות.

מדובר בפיקוח נפש המותר בשבת. תינוק קטן כל כך התזונה הנכונה היא בכלל פיקוח נפש עבורו.

בהצלחה רבה מאוד.