להתפלל מנחה וערבית אחר פלג המנחה

שאלה:

שלום רב
האם מותר להתפלל מנחה אחר פלג המנחה וערבית סמוכה לה? או חייבים להתפלל מנחה קודם הפלג וערבית אחר הפלג?
מה פירוש תרתי דסתרי ? סותרים שתי תפילות כשמתפללים מנחה וערבית אחר הפלג?
נא לתת המקור אם אפשר.
תודה. מימון

תשובה:

שלום וברכה

כידוע נחלקו רבי יהודה וחכמים בתחילת ברכות מתי זמן מנחה וערבית. לפי רבי יהודה זמנה של תפילת מנחה עד פלג וזמנה של תפילת ערבית מפלג ואילך כל הלילה, ולדעת חכמים מנחה עד הלילה וערבית מצאת הכוכבים. ממילא, כאשר אתה מתפלל מנחה אחרי פלג כדעת חכמים ומיד אחר כך ערבית לפני השקיעה כדעת רבי יהודה שניתן להתפלל ערבית מפלג החמה עד השקיעה, אתה בעצם עושה שלא כאף שיטה, מנחה כחכמים וערבית כרבי יהודה, זה נקרא תרתי דסתרי, כלומר הנהגתך סותרת מיניה וביה שאם כחכמים אין להתפלל תפילת ערבית ואם כרבי יהודה אין להתפלל תפילת מנחה. בני אשכנז החמירו בזה מאוד שלא לעשות תרתי דסתרי אפילו בשני ימים נפרדים, כלומר אם אתה רגיל להתפלל מנחה אחרי פלג, גם אם היום לא עשית כך אין להתפלל ערבית מוקדם, אם בדרך כלל אתה נוהג להתפלל מנחה אחר הפלג. אבל הספרדים מקילים בזה כאשר זה לא באותו היום, או כאשר הערבית אמנם היא לפני צאת הכוכבים, אבל היא אחרי השקיעה.

בהצלחה

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. כבוד הרב שלום וברכה

    האם תמיד אפשר להתפלל מנחה עד [ואני מצטט מקיצור שולחן ערוך הרב גאנצפריד והרב מרדכי אליהו (שמם מסודר לפי סדר ה א' ב') ]
    על תפילת המנחה: "… והמשך זמנה הוא לכתחילה עד שעה ורביעית שעה קודם הלילה ולא יותר וזה נקרא 'פלג המנחה'… ובדיעבד או בשעת הדחק יכול להתפלל עד צאת הכוכבים" אם הבנתי כל הבעיה זה האם אפשר להתפלל ערבית מוקדם אחרי פלג המנחה לפני צאת הכוכבים כאשר בן אדם רגיל להתפלל מנחה אחרי פלג.

    תודה רבה כבוד הרב