התפילה – דבקות בה' ורוממות

שאלה:

בוודאי שאלוקים לא זקוק לתפילות שלי או ללבי הנשבר לפניו.
כל התפילות והתחינות הן רק בשביל שאנחנו נשתנה ולא נלך בדרכי רשעים.
האם יש לזה מקורות? גמרא זוהר תהילים?
גם הקורבנות בבית המקדש אינם לתאבון השם. זה היה בשביל האדם עצמו.
וכיום שאין בית מקדש התפילה והמצוות הן לתיקון האדם.

תשובה:

שלום וברכה

אכן אלו דברים פשוטים בתכלית, כל מטרת התפילות והברכות היא רק כדי לחזק את האמונה בלב האדם, לכך שהכל מה' יתברך. יש הרבה דברים שבורא עולם רוצה להשפיע על האדם והוא זכאי להם, ולמעשה יגיעו אליו רק על ידי תפילה כדי שיתחזק באמונה זו. וכמו שאמר רש"י בבראשית, על הפסוק "כי לא המטיר וכו' ואדם אין לעבוד את האדמה", שבורא עולם לא המטיר גשם על הארץ עד שלא בא האדם המכיר בטובתם של גשמים להתפלל עליהם.

תכלית התפילה היא הדבקות בה', וכך כתב שולחן ערוך הרב יורה דעה הלכות תלמוד תורה פרק ד סעיף ה:

אמרו שחסידים הראשונים היו שוהין שעה אחת שלימה בכל תפלת י"ח משלש תפלות שבכל יום ושעה אחת שלימה קודם כל תפלה ושעה אחת שלימה אחר כל תפלה ונמצא שוהין ט' שעות ביום ולא היו חוששין לביטול תורה אף שתלמוד תורה כנגד כולם מפני שהיו מקשרים דעתם לאדון הכל ב"ה ביראה ואהבה עזה ודביקות אמיתית עד שהיו מגיעים להתפשטות הגשמיות ומצות הדביקות האמיתית ביראה ואהבה היא גדולה ממצות ת"ת וקודמת אליה כמ"ש ראשית חכמה יראת ה'.