צרכי ציבור -חובה לתת באותה העיר שנעשתה הגזלה?

שאלה:

האם יש חיוב לתת צרכי ציבור של כסף שנשכח דווקא לעיר בה גר בעל החוב
או שאפשר לכתחילה גם לתת למקום שמסייע בכל הארץ כגון בית הוראה או איחוד הצלה?

תשובה:

שלום וברכה,

העצה של צורכי ציבור מועיל בגזל ולא יודע מי גזל, אבל אם יודעים מיהו הגזלן לא מועיל העצה של צורכי ציבור. אם יודע היכן גר הנגזל אבל לא יודע מיהו הנגזל, מסתבר שעדיף לתת לצורכי אותה העיר של הנגזל.

בהצלחה.

מקורות:

בפוסקים לא הוזכר שייתן לאותה העיר של הנגזל, ואין ראיה מדברי הפוסקים שלא הזכירו כיון שאינו יודע מיהו הגזלן א"כ לא יודע את מקום מגוריו. אולם לפי הטעם שכתבו הפוסקים (סמ"ע סימן שסו ס"ק ה) שאם יעשה צורכי רבים הנגזל יהנה מהגזילה. וכן הערוך השלחן (שם סעיף ג) כתב "וכשיעשה צרכי רבים יסבב ה' שכל אחד מהנגזלים או מיורשיהם יהנה כפי ערך גזלתו ושימחלו לו". מדבריהם נראה שאם משער את מקום מגוריו של הנגזל, עדיף שיתן לצורכי רבים של אותה העיר, כדי שהגזלן יהנה מהכסף, ויהיה תיקון לנעשה הגזלה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אני מחזריה חובות למשהי אחרת קרובת משפחה שנפטרה,
    העניין שאם אחזיר בעיר (מושב -ישוב) זה יהיה ספרים לבית כנסת שאני לא ממש יודעת אם אותה שכנה תקרא את זה ועדיין זכות קו ההלכה היא גדולה יותר
    לא כך?
    עדיין יש להעדיף?

  2. במידה וכן,
    אילו ספרים שימושיים סביר שאנשים ונשים יקראו כדי להכניס לבית הכנסת?
    מדובר על בית כנסת חסידי שמן הסתם שלא חסר לו שם ספרים כי יש לו מכון גדול לספרים וזה עוד התלבטות.

  3. ספרי יסוד זה דבר שתמיד ישתמשו. כמו כן אפשר לתת כסף למכון שמוציא את הספרים, ובכסף שהמכון יביא ספרים נחשב שאתה הבאת את הספרים.