השתדלות בקירוב על חשבון ערכים אישיים

שאלה:

שמעתי מרב גדול מאוד , שכשהוא היה הולך להחזיר חילונים בתשובה, הוא מקצר את הפאות (באופן מותר כמובן)
האם באמת לכאורה צריך כל כך להשתדל בקירוב ?
האם יתכן שיותר אנשים יחזרו בתשובה ויתקרבו מההשתדלות הזו?

תשובה:

אינני יודע מה היתה הסיטואציה ומדוע עשה מה עשה, כל אחד לפי ענינו.

לפני שנים מספר שמעתי סיפור נחמד מהמרצה הידוע הרב מרדכי נויגרשל שליט"א, הוא סיפר שנסע לחו"ל עם קבוצת מטיילים חילונים ביחד עם הרב עזריאל טאובר זצ"ל שגם היה מרצה ידוע. הטיסה היתה במוצאי שבת, הרב נויגרשל כידוע ללא זקן ובלבוש אירופי מוקפד "נראה טוב" כמו שאומרים, והרב עזריאל טאובר הגיע עם השטריימל הגדול והשעיר, פיאותיו המסולסלות וזקנו המתבדר, והחלאט המבריק של שבת קודש… הרב נויגרשל היה סבור שתל אביבים אלו ירתעו ממראהו והוא יצטרך לחפות בדברי תורה שלו על ההמנעות הזו וכו', וראו זה פלא, המטיילים נצמדו לרב טאובר כדברים אל הצוף, ושמעו בצמא כל הגה שהוציא. ואז הוא הבין, שלפעמים אדרבה, כמה שיותר אותנטי זה יותר מדבר לאנשים, יותר כנה יותר משכנע ויותר מרתק… כך שלא תמיד ניתן לדעת… בכל מקרה אסור לוותר על ערכים כל שהם, דבר חיצוני כזה או אחר נתון לשיקול וכאמור, אבל את היהדות יש לשאת בגאון ללא כל וויתור. אף פעם לא יורדים אל הען אלא מעלים אותו אליך…

ובלבד שיכוון ליבו לשמים.