לקרוא לחמיו וחמותו בשמם

שאלה:

אם מותר לכלה לקרוא את חמותה בשמה?

תשובה:

כיון שאדם חייב בכבוד חמיו וחמותו הוא אינו רשאי לקרותם בשמם.

מקורות:

ראה קובץ מבקשי תורה חלק כא עמ' שיד בשם הגרי"ש אלישיב, וע"ע ילקוט יוסף כיבוד אב ואם פרק יד סעי' לב על פי דברי המדרש, וראה שם שדן אם הוא איסור גמור הוא.

ועי' בילקוט יוסף שם: דבר הגון וראוי שלא לקרוא לחמיו וחמותו בשמם הפרטי, שהרי גם לזקנים חשובים אין קוראים בשמם הפרטי, אלא עם תאר ”רבי” פלוני. ובהערה הביא מלשון מדרש שוחר טוב שאין לקרוא להם בשמם שהרי כבוד חמיו הרי הוא ככבוד אביו אולם לשון הטור הוא חייב אדם בכבוד אחיו הגדול ככבוד אביו וחייב לכבד את חמיו ומשמע שאינו ככבוד אביו ממש.

ועוד כתב שם הלכה לג "יש שנהגו לקרוא לחמיו ולחמותו בשם אבא ואמא, כדרך שדוד המלך קרא לשאול. ואין איסור בדבר. ואם רוצה לקרוא לחמיו בתואר אבא מארי, יש אומרים שאין לו לעשות כן, משום שכינוי זה לא ניתן ליאמר כי אם לאביו ואמו, ואם יקרא תואר זה גם לאחרים, נראה ח”ו ככופר באביו או אמו."