לחמניות כוסמין – בלילה רכה

שאלה:

מה מברכים על לחם כוסמין?
אני יוצא מנקודת הנחה שזה מחמשת מיני דגן, אבל כיון שהאופן בו מכינים (אצלנו) זה שיוצא בלילה מאד נוזלית, כך ששופכים תלולית על הנייר אפיה ויוצא לחמניה או פיתה יחסית דקה, האם זה בגדר טרוקנין או טריתא שמברכים עליהם מזונות?
אותו דבר יש לי שאלה בקשר לאיזה מתכון של לחם בריא, שמקציפים אותו במקצפה של עוגה ויוצא בלילה כמו של פנקייק, מאוד נוזלי, ושופכים את זה לתבנית אינגליש קייק כדי שיוכלו לאפות את זה (אלא שבסופו של דבר זה תופח לגובה של התבנית) – צריך לברך על זה מזונות או המוציא?

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי' קסח ס"ק פח מחלק לענין זה בין בלילה רכה שנאפית ונעשית לחם, שהיא עדיין בכלל לחם שברכתו המוציא, לבין בלילה רכה מאוד – נוזלית, שזה טרוקנין שברכתו מזונות, כך שבעצם הדבר תלוי עד כמה העיסה רכה…

שבוע טוב ומבורך.