אפרוחים בשבת – מוקצה / צידה

שאלה:

בסד

שלום הרב!
קנו לנו אפרוחים בכלוב
1) האם מותר להזיז את הכלוב בשבת עם האפרוחים?
2) אם יש שמש מותר להזיז משום צער בעלי חיים?
3) האם מותר לפתוח את המכסה של הכלוב על מנת לתת להם אוכל בשבת? (אוכל מיוחד ומים)
4) האם מותר להרים אותם ולהחזיר אותם לכלוב או שיש בזה משום צידה? ואם כן מה ההבדל בין אם אני פותח לתת להם אוכל , האם גם זה נחשב צידה?
5) האם צריך לתת לאפרוחים לאכול לפני שאנחנו אוכלים או הפוך?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

ככלל האפרוחים הם מוקצה, וכך לדעת רוב הפוסקים אין ללטף חיות מחמד בשבת, ראה כאן ובתגובות, אף שיש שהקלו בזה בזמנינו שהם מיועדים לכך, וכן צידד הגרש”ז אויערבך, כך שראוי להחמיר אבל המיקל יש לו על מי לסמוך.

אפשר אולי ברגל, אבל לכתחילה תדאגו כבר לפני שבת שלא יהיה במקום שיש בו שמש.

מסתבר שאין צידה באפרוחים אלו, כיון שאינם יכולים לברוח הם הולכים לאט, ראה שו"ע סי' שטז סעי' יב.

חייבים לתת להם לאכול לפני שאתם אוכלים.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הרב לגבי 1) לכאורה יש יותר להחמיר לגבי אפרוחים שגם בתקופתם האפרוח היה ראוי למשחק (תוס' מה: ד"ה הכא) ואולי טעם המקלים בחיות מחמד הוא דווקא באלו שמיועדים לעולם לכך אך אפרוחים לכשיגדילו אינם יהיו ראויים למשחק וצ"ע.
    לגבי 2) אם יש שמש פשוט שיש להתיר משום צב"ח שהרי התירו לבטל כלי מהיכנו והתירו להתיר משא מעל גבי בהמה ולא מצינו שהיה דרוש שינוי לאפוקי משא אדם שצריך להסירו כלאחר ידו, אשמח להסבר

  2. 1. סברא מענינת.
    2. נכון, במידה והדבר כבר כרוך בצער בעלי חיים, יש מקום להקל, אמנם ההנחה שתמיד זה צער בעלי חיים ותמיד מותר על ידי יהויד, אינה מדוייקת, ראה כל החילוקים בזה במשנה ברורה בסי' שכה יא ס"ק סד.