להתחבר למונול שבנה השכן

שאלה:

אדם שחיבר את דירתו לביוב ברה"ר, (לצינור הראשי של חברת מקורות),
ע"י שחפר תעלה ברה"ר והכניס בה צינור.
ולאחר מכן שכינו שגם היה חפץ לעשות כן במקום לחפור תעלה כנ"ל הוא התחבר לצינור שהכניס הראשון וזה חסך לו שלא ניצתרך לחפור כמו הראשון,
(והחפירה הנ"ל עולה 15,000 ש"ח משא"כ רק להתחבר לצינור הנ"ל זה רק עלות של כ-1,500 ש"ח)
השאלה היא האם השכן הראשון יכול לעכב עליו. ויתכן שאם בעתיד יוסיף השכן הראשון עוד יחידות דיור לבנינו, יהיה עומס על הצינור, וזה דבר שצריך להתייעץ עם איש מקצוע.
ואם אינו יכל לסלקו, האם יוכל עכ"פ לדרוש השתתפות יחסית בהוצאה הגדולה שהייתה לו?

תשובה:

שלום וברכה,

השכן שחיבר צינור למונול הראשי, המונול הוא שלו, ולכן יוכל לעכב על אחרים שלא להשתמש בו – אם זה גורם להכבדה. כמו כן שכן שרוצה להתחבר לצינור שלו יכול הראשון לדרוש שכר עבור חיבור לצינור. ואם עלות החיבור עלה 15,000 ש"ח ובא אחר ומצטרף, חייב לשלם חצי מהתשלום, כיון שנהנה מההוצאה של השני. ואם הראשון משתמש שימוש כפול [שתי יח"ד] והאחד שימוש אחד [יח"ד אחת], ישלם רק שליש מההוצאה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במשנה ב"ב דף ה ע"א מבואר שאם אחד הגביה את הכותל מעל ד"א לא חייב השכן לשלם על ההגבהה, ואם השכן סמך לו כותל אחר, חייב לשלם על ההגבהה, כיון שגילה דעתו שרוצה להשתמש בהגבהת הכותל. וכן נפסק בשו"ע סימן קנז ס"י. ומכאן למדים לכל הוצאה שהוציא השני אם האחד רוצה להשתמש צריך להשתתף בהוצאה שהוציא הראשון.