לווה שטוען שפרע חלק מההלוואה

שאלה:

אם הלוותי למישהו כסף והוא טוען שהוא החזיר לי כבר חלק מהסכום ואני טוען שלא מה לעשות ?

תשובה:

שלום וברכה,

לווה שטוען שפרע את ההלוואה או חלק ממנה, אם טענתו טענת ברי, לא ניתן לחייב אותו לשלם שוב – כשאין שטר עם עדים. אם התביעה תהיה בבית דין בית דין אמורים לחייב את הלווה שבועת דאורייתא של מודה במקצת. וכיום שלא נהגו להשביע בבית דין מחמת חומר השבועות, בית דין יחייבו אותו לשלם שליש מהחלק שטוען שפרע, כדין פשרה במקום שבועה.

מלווה שרוצה להגן את עצמו שהלווה לא יוכל לכפור בהלוואה ולא יהיה נאמן לומר פרעתי, יש לכתוב שטר ולהתנות בשטר ההלוואה שלא יהיה נאמן לומר שפרע כל זמן שהשטר בידו.

בהצלחה.

מקורות:

טענת פרעתי על שטר ללא עדים – שו"ע סימן סט סעיף ב.

אם מתנה בשטר שהלווה לא יהיה נאמן לומר פרעתי – שו"ע סימן עא סעיף א.