עבודת גוי בשבת אחרי קציצת דמים

שאלה:

שלום וברכה לכבוד כבוד הרב ארלנגר שליט"א. רציתי לשאול לגבי משהו שאני צריך לקנות מצרפת, וככל הנראה המוכר הוא גוי, כי רוב מכריע שם הם גויים והולכים אחר הרוב. השאלה שלי היא, שאני צריך לקנות משהו והוא צריך להרכיב בזה משהו, ואולי אבל רק אולי, זה יימשך גם לשבת, אמנם סיכוי מאוד נמוך. השאלה שלי האם זה נכון שלפי ההלכה זה מותר אפילו לכתחילה כי קצצתי לו דמים, ואני משלם את הסכום בהזמנה, ואם קצצתי לו דמים, זה מותר גם אם יעבוד בשבת? אמנם אדגיש שאינני בטוח שהוא יעשה את זה גם בשבת. תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

אין שום בעיה, כיון שמבחינתך הוא יכול לעשות זאת מתי שירצה, ולא חייב לעשות בשבת, ומה שיעשה בשבת זה רק בגלל שכך נוח לו ולצרכו הוא עושה.

בהצלחה

מקורות:

ראה פרטי דין זה בשו"ע סי' רמד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בסי' רמ"ד שם מוזכר שקוצץ דמים, נשמע שלאחר הקציצת דמים מותר מצד דעתיה דנפשיה, האם זה נכון או שאין השפעה מצד הקציצת דמים?

  2. קציצת דמים בסי' רמד משום ששם לא מדובר על קניית חפץ אלא על עבודת פועל, ולכן קציצת הדמים מגדירה אותו כקבלן, ורק כך ניתן לומר דאדעתא דנפשיה קעביד כי הכסף כבר קצוב, בקניית חפץ אין נושא כזה בכלל, הוא בכל מקרה קבלן.