אכילת ושתייה לפני עלות השחר

שאלה:

שלום וברכה , אני עובד לעיתים במשמרות לילה, ומעוניין לאכול לפני עלות השחר,מבואר בדברי הפוסקים שסמוך(כחצי שעה קודם) אסור,ראיתי בהלכה שכתוב "ויש להחמיר" וקצת לא הבנתי, האם מדובר בחומרא, או מדובר בעיקר הדין?
חשוב לציין שאני ספרדי שהולך בעקבות הש"ע.
ואשמח אם כבודו יוכל לציין מקורות שאוכל להבין בצורה מעמיקה.

תשובה:

שלום וברכה

בכל הנוגע לכל מה שאסור לעשות לפני התפילה, הביא המשנה ברורה בסי' פט ס"ק לז שהחמירו בזה כבר חצי שעה קודם, וכמו שהחמירו בכך לענין תפילת מנחה. אולם ראה בס' לב אברהם ח"ב עמ' כ מכתבו של הגרש"ז אויערבך שבשעת הדחק יש להקל, כגון לנשים שחלושות יותר, איש צבא שחייב לאכול, וכן הובא לגבי אכילה קודם תענית, ראה סי' תקסד [אף שיש שכתבו שגם שם מדובר שכבר התחיל לאכול קודם לכן]. לכן, אם אתה רעב ומתקשה להמתין, אפשר להקל עד עלות השחר, אבל לכתחילה יש להחמיר בזה.