קניין יצירה

שאלה:

שלום וברכה
ברצוני לשאול האם יש דבר כזה קניין יצירה
שמכיוון שאני יצרתי את הדבר ה"ה בבעלותי הגם שלא הייתה כוונה לקנות
אשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה,

יצירה של דבר – אם היצירה נסחרת בשוק, יש בעלות ליצרן. וחומת היצירה שייכת לו ומוגנת בזכויות יוצרים. ואסור לשום אדם להעתיק את היצירה או מהיצירה ללא רשותו.

רבו הפוסקים להאריך מדוע היצירה גורמת בעלות ליוצר. כזאת מצאנו בעני המנקף בראש הזית או פורש מצודה שטרח בדבר יש לו בעלות על הטרחה, ואסור להשיג את גבולו. ויש בזה עוד ראיות רבות – ראה בספר משפטי יושר של הגאון הרב יוסף פליישמן שביאר את הנושא בטוב טעם.

בהצלחה.