הלוואה מהבנק שלא למטרת עסק

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
יש לי 2 שאלות
1. אם אדם רוצה לקחת הלוואה מהבנק (שיש לו היתר עסקא) אבל הוא יודע שאת עיקר ההלוואה הוא צריך בשביל משהו פרטי ולא לעסק ? נגיד בן אדם יקח 100,000 שקל הלוואה ומתוך ה100,000 שקל הוא ישקיע בעסק 3000 שקל (לא עסק קיים שיש לו ,נגיד ישקיע 3000 שקל בבורסה/מניות שאין בהם בעיה הלכתית) ו97000 שקל נוספים הוא לוקח לצורך פרטי כמו למשל רכב שלא לצורך עבודה/ניתוח קוסמטי בעקבות בעיה שמפריעה לאיש/אשה?
האם זה מותר או שזה נחשב להערמת ריבית? האם תמיד ההיתר עסקא חייב להיות חצי /חצי 50 אחוז הלוואה 50 אחוז פיקדון?
2.האם קיים בארץ בנק שהוא בבעלות של גוים,בנק פרטי או משהו כזה שלא תהיה בעיה לקחת מהם הלוואה? או שאם יש לי למשל דרכון אירופאי עדיף לי לקחת הלוואה מבנק בחו"ל?
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

לבנקים בארץ ישראל יש היתר עסקה. ולכן מותר לקחת הלוואה עם ריבית לצורך עסק. לא מועיל היתר עסקה אם לוקח הלוואה לצורך צרכיו הפרטיים ולא לצורך עסק, ולמרות שחלק מהכסף משקיע בעסק, זה לא מועיל לחלק שלא משקיע בעסק. צריך שכל ההלוואה תהיה עבור עסק. אם יש לו עסק צדדי או השקעות בשווי ההלוואה יש להקל בהלוואה לצורך דבר פרטי.

לא ידוע על בנק בארץ ישראל שנמצא בבעלות של גויים. אם אתה רוצה לקת הלוואה לצורך פרטי, יש לקחת מבנק שנמצא בבעלות של גויים.

בהצלחה.