דיני ממונות – מדוע? הרי הכל מה'?

שאלה:

למה יש חושן משפט אם הכל מה' והוא רק שליח של ה'? שמעתי על אחד שבא לתבוע את חברו בדין תורה ויום לפני גילו לו את המחלה וכשהוא החליט לבטל את הדיון המחלה נעלמה

תשובה:

שלום וברכה

לפי דעתי ישכשל לוגי בעצם השאלה, שכן חושן משפט בא מה'… כלומר הרצון האלוקי הוא שננהג בעולם הזה ביושר ובצדק איש עם רעהו, התורה מצווה אותנו לקבל אחריות על מעשינו. אז נכון שכל צער שבא לאדם הוא מה', אבל האדם שבחר להיות השליח חייב לשלם על מעשיו שהיו חטא. ענין זה מזכיר מאוד את מה שעבר עלינו היום, המעשה הידוע בנירון קיסר, שעשה נסיונות לקבל סימן משמים אם ינצח את ירושלים, וזרק חץ לכל עבר ונפל על ירושלים, שאל תינוק פסוק לי פסוקך, והפסוק היה ונתתי נקמתי באדום… מכאן הבין שאמנם רצון ה' שיחריב את בית המקדש אבל אחר כך יענש על מעשיו – ברח והתגייר…