שתיית מיץ ענבים / רסק ענבים בתשעת הימים

שאלה:

האם מותר לאשה מניקה לשתות מיץ ענבים לפני הצום
ואם לא האם מותר לה לטחון ענבים בבלנדר ולשתות?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לשתות מיץ ענבים בתשעת הימים, אבל רסק ענבים שכל הפרי והקליפות בפנים אינו נחשב יין ומותר. יש שאלה גדולה מה מברכים על רסק כזה, האם בורא פרי העץ, או שהכל, ראה שערי הברכה פרק יז הערה סה, אבל יין זה לא.

מקורות:

ספר שערי הברכה שם: פרי שנטחן או התרסק לחתיכות דקות וצורתו אינה ניכרת או שהתבשל זמן רב עד שנימוח והשתנתה צורתו מאבד את ברכתו ומברכים עליו שהכל. ובהערה שם: בין בפרי שברכתו בורא פרי העץ ובין פרי שברכתו בורא פרי האדמה, שו"ע ומ"ב. וכן פסקו בכה"ח ובשו"ת רב פעלים שפרי שהתרסק ברכתו שהכל דלא כדעת הבית יוסף. וכן כתב באור לציון וע"ע בב"ח שדעתו שפרי מרוסק יורד בדרגה אחת בלבד וברכתו בורא פרי האדמה אך בשו"ת חת"ס ביאר שפרי מרוסק אינו פרי כלל ולכן אף אין מברכים עליו בורא פרי האדמה ושמעתי מהגר"ש וואזר שיש נוהגים לברך על כל רסק על מאכל אחר כדי לפוטרו כדי להימע מהחששות והספיקות בדין זה.