כמה אנשים היו בטור מלכא?

שאלה:

שלום שאלה
כמה צריך לדרוך על בגד כדי שיהיה נחשב ללביש בשביל השבוע שחל בו ט באב בהנחה שנגמרו הבגדים

ושאלה שניה במסכת גיטין בדף נז עמוד א מדובר על תרנגולת ותרנגול שבגללם נחרב הר המלך
ומתואר בגמרא שבמקום הזה היו שישים ריבוא עירות שבכל אחת מהם היו לא פחות כמו יוצאי מצריים דהיינו שישים ריבו
כלומר 600 אלף עיירות שבכל אחת מהם 600 אלף תושבים לפחות
שזה יוצא שבמקום הזה בארץ בלבד היה 36000000000 אנשים חיים שזה יוצא שלוש מאות שישים מיליארד יהודים שנרצחו על ידי שלוש מאות אלף רומאים
למדנט את זה ואני לא הבנתי איך אומרים שהיו בארץ ישראל לבד כמות כזאת של אנשים אם בהיסטוריה לא היה מתועד מקרה כזה של פיצוץ אוכלוסין בעולם שהרי אם כתוב שישראל תמיד היו המעט

תשובה:

שלום וברכה

1. אין הגדרה מדוייקת, תניח על הריצפה קצת שיתקמט ומעט יתעפר וכך יוסר  חידושו.

2. שוחחתי פעם בענין זה עם הגר"פ גולדווסר משגיח ישיבת אור ישראל שידיו רב לו בחיבורים רבים באגדה, ואמר לי שבכל דברי חז"ל אלו המהר"ל באופן שיטתי מסביר זאת בלשון גוזמה, כלומר, היו שם בלי ספק אין ספור אנשים ופיצוץ אוכלוסין שהיום לא ניתן לדמיין, ועל זה הגמרא אומרת ארץ צבי כתיב בה, שיש סגולה לארץ ישראל שהיא מתרחבת ומתכווצת לפי הצורך וכל זה נכון, אבל המספר שאמור אינו מדוייק אלא מוגזם כדי לתאר את הרעיון, ולעומתו המהרש"א נוטה לפרש דברים כפשוטם במקום שאפשר. על כל פנים למדנו שאכן לעיתים חז"ל אומרים לשון גוזמה. לפעמים ניכר שזה מדוייק, כמו הגמרא הידועה לגבי מנין קרבנות הפסח, שספרו את כליות הבהמות והגיעו למליון מאתיים אלף הקרבות, שזה דבר עצום, הרי כל קרבן היו מנויים עליו לפחות עשרה אנשים ובדרך כלל הרבה יותר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הרב לפי המהרשא יש צד לומר שהמספר הוא לא גוזמה וכפשוטו
    או לפי כל מפרש אחר
    כי זה קשה לומר את זה שהרי אם אומרים שישראל תמיד יהיו המעט מכל העמים לא היה שום מצב בהיסטוריה שהיו בעולם יותר מ360 מיליארד אנשים וכל שכן בעם היהודי שבמדינה