שוכר שהזמין בעל מלאכה בשבת בבית השכור

שאלה:

שלום הרב,
שוכר הזמין תיקון לנזילה בשירותים על דעת עצמו בליל שבת. במוצ"ש פנה אלי לעדכון הנעשה. כאמור כעסתי על חילול השבת ואמרתי לו שלא אשלם על כך. הוא מצידו טוען שפעל בתום לב מוחלט הוא מץנצל אם גרם עוגמת נפש וחי מתוך תפיסה של איש באומנתו יחיה. מהות השאלה בה אני רוצה להתרכז הינה האם מותר לבעל הדירה לשלם על תיקון שכזה שנעשה בשבת? (השוכר הציע לבקש חשבונית חדשה על יום חול, לא חושב שזה מסייע).

ניסיתי לעיין בנושא בדבר מעשה שבת. אבל איני מצליח לפענח את השאלה מהצד של שיוך האיסור לבעל הבית אם הוא משלם על זה.

אשמח לתשובה עם מקורות שאוכל להחכים.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אני לא מוצא כל קשר בין התשלום לעצם פעולת האיסור.ברור שאסור להביא בעל מלאכה בשבת, אבל זה כבר נעשה, ולא בשליחותך אלא על פי בקשת השוכר ושלא בידיעתך. מבחינת ההנאה מהמלאכה, היא הרי נעשתה בכל מקרה, כל הענין כרגע הוא התשלום, ואני לא רואה איזו הנאה יש לך מכך שאתה משלם… ברור שטוב עשית שמחית, ולהבא יש לחדד נהלים בענין זה עם השוכרים.