לא תחנם – מתנות בעבודה

שאלה:

שלום,
אשתי עובדת במקום עבודה שיש שם פועלים ערבים.
יש לי מס׳ שאלות .
1. יש פעמים שנשארו לנו בבית שאריות של עוגה או עוגיות וכל מיני דברים קטנים שנשארו וחבל לזרוק אותם, האם לתת לפועלים ערבים את המזון הזה נחשב ל-לא תחונם ?
2. אשתי סיפרה לי שאחד הערבים לא חש בטוב והיו לו מיחושים בראש, והיא הכינה לו משהו חם לשתות , האם מותר לעשות זאת ?
3. בגלל שאשתי נחמדה אליהם , הם רוצים לתת לה מתנה , מותר לה לקבל מהם ?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

לתת להם עוגה או משקה חם באופן עקרוני יש בזה משום לא תחנם, אבל אם יש בזה תועלת ליהודי, מצוי הדבר שכאשר נותנים יחס טוב מקבלים עבודה יותר טובה, אפשר לבקש מהם יותר דברים, האוירה במקום יותר נעימה וכו', זה מותר, כי זה בעצם לצורך היהודי.

אין כל בעיה לקבל מהם מתנה.