ריבית על ידי אחר כשנותנים זה לזה

שאלה:

כידוע שריבית על ידי אחר מותרת בלבד שהלוה לא יחזיר לנותן מה שנתן עבורו, מה הדין באופן שראובן נותן למלוה של שמעון ריבית, ושמעון נותן למלוה של ראובן, והם עושים את זה בלא תנאי, וכעין הדין של שני עניים שנותנים מעשר שני זה לזה ללא תנאי, האם יש בזה חשש כל שהוא
[בנידון כאן מדובר על ריבית מוקדמת, ראובן נותן ללוי כסף כדי שילוה לשמעון, ושמעון נותן ללוי כסף כדי שילוה לראובן, ולוי לא חייב להלוות להם כך שזה ריבית מוקדמת ללא תנאי, ואולי זה קל יותר]

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לתת כסף למלווה כדי שילווה לאדם שלישי, ובלבד שהנותן לא יהיה שליח של הלווה, ובתנאי שהנותן לא יחזור לקחת את הכסף מהלווה. וי"א שגם אסור ללווה לפייס את הנותן שייתן עבורות. במקרה שלך ששני לווים כל אחד מפייס את המלווה שילווה ללווה השני, ואין קשר ביניהם ולא התנו ביניהם על כך ולא פייסו זה את זה שיתן עבורו למלווה, מותר. אבל כל אחד שלח את השי כדי שיתן עבורו – אסור.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע יו"ד סימן קס סעיף יג.