קנה מוצר והתברר שהוא גנוב

שאלה:

קנה מוצר בתום לב ואח"כ תפס את עצמו שהמוצר גנוב ואין איך להשיב ולא יודע למי להשיב ?? מה צריך לעשות ??

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש ספק אם המוצר גנוב, מותר לו לקנותו. אולם אם ברור שהמוצר גנוב, אם עבר זמן רב מהקנייה, ויש לתלות שהיה יאוש, ויש יאוש ושינוי רשות הרי המוצר שלו. אם לא עבר זמן רב הרי המוצר שייך לנגזל ואסור להשתמש בו. ובדיעבד שקנה יוכל להשאיר אצלו זמן מסוים עד שיעבור זמן שמסתמא יתייאשו הבעלים ואז יהיה שינוי רשות ואח"כ יאוש שמועיל לדעת הרמב"ם והשו"ע. ואז יוכל להשתמש.

בהצלחה.

מקורות:

לפי דעת הרמב"ם ששינוי רשות ואח"כ יאוש קונה. אולם הראשונים חולקים על הרמב"ם. המחבר סימן שנג סעיף ג פסק כדעת הרמב"ם. אולם הרמ"א חלק והש"ך הכריע שלא כמחבר. ולכן לכתחילה צריך שיהיה יאוש ואח"כ שינוי רשות. אבל בדיעבד שכבר קנה, יכול לסמוך על דעת המחבר ולהמתין שיהיה יאוש ואח"כ שינוי רשות, ואז קונה את החפץ ואינו חייב להחזיר את החפץ לבעליו.