מחוסר אמנה

שאלה:

שכן שלי שבנה בשותפות איתי מדרגות לפני שנה ליד חצר (בעקבות בעיה עם העירייה השבוע) סיכם עם איש מקצוע שיבוא לפרקה ב1500שח (כל אחד 750) . אמרתי לו בסדר (לשכן) .לאחר הביצוע העברתי את הכסף לפועל דרך שכן אחר. לאחר דקה התקשר אלי השכן השותף ואמר שהפועל מבקש עוד 500 כי עבד יותר קשה ממה שחשבת ואמרתי לו שאם אין ברירה אוסיף לו. אמנם אשתי העירה לי בצדק שלא הייתי צריך להסכים (סיבה אחת שמדובר באותו פועל שבנה אותם לפני שנה ועשה עבודה לא יציבה) השאלה האם בזה שאמרתי לשכן (השותף שהזמין ) שאוסיף לפועל אני נחשב מחוסר אמנה אם אני כעת מסרב להוסיף.
בברכה ויישר כוח על תשובותיכם

תשובה:

שלום וברכה,

אמירת 'אם אין ברירה אוסיף לו' לכאורה אין בזה דיבור החלטי, ולא לא חל על כך איסור של מחוסרי אמנה. ויש לדון בזה.

אמנם במצב שלך שאחרי שאשתך אמרה שאין הגיון להוסיף הרי זה הבטחה בטעות, ובטלה ההבטחה.

אם יש לעיין אם השכן כבר שילם מחמתך האם יחשב למוציא הוצאות על פיו. ואז תהיה חייב להשתתף בהוצאתו.

בהצלחה.

מקורות:

מחוסרי אמנה אינה חיוב תשלומים, אלא שצריך לעמוד בדיבורו, ואם הדיבור לא החלטי ועדיין לא סמך על דבריו לגמרי אין את האיסור.