מי פוסק כהבן איש חי?

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
רציתי לשאול איזה רבנים בדורנו שהם פוסקים, הם פוסקים על פי ה"בן איש חי" ? או ברוח ה"בן איש חי".

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע אם יש רבנים שלקחו את הבן איש חי כפוסק אחרון בכל דבר, הרי לא בהכרח כל דבר שהורה התקבל להלכה, אבל אם כוונתך לשאול לגבי מי הם שמקבלים מה שנהגו כהבן איש חי, ולא נוהג כפסיקת הגר"ע יוסף שבעצם ביטל את מנהגי העירקים וכו' וסבר שבכל דבר יש להורות רק כשולחן ערוך, הרי שיש רבים כאלו, כך היה מנהגו של הגרב"צ אבא שאול זצ"ל, וכך מורים היום בבית ההוראה של אהבת שלום בירושלים, וחכמי ישיבת קול יעקב, ועוד רבים מגדולי וחכמי ירושלים, אינני רוצה ויכול למנות כאן שמות בענין זה. אבל זו מחלוקת ידועה בין חכמי הספרדים בענין זה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. השאלה שלי פחות מתייחסת לבין המחלוקת של הרב עובדיה זצ"ל שביטל את מנהגי העירקים אלא כוונתי רבנים שפוסקים בפסיקות מסוימות לפי דברי קבלה ולא משמיטים/מבטלים אותם בפסקיהם או כותבים על חלק מדברי קבלה "לא חוששים לזה בזמנינו" וכד' שאני קורא בבן איש חי- הלכות לא מעט פעמים הוא מציין שם את מנהגי הארי הקדוש. ונותן להם משקל.

  2. זה בדיוק הנושא, מנהגי הבן איש חי הרבה פעמים מבוססים הקבלה, ומרן הגר"ע יוסף ביטל רבים מהם, מחמת שתי טענות: 1. שהעיקר כפשטנים. 2. בא"י אין לנו אלא דברי מרן השו"ע, וכנגד זה חלקו אחרים וכאמור.

  3. כאמור הרב מרדכי אליהו (יש לו מספר ספרים גם קיצור שו"ע וגם שו" ת מאמר מרדכי ועוד) בית ההוראה שלו נקרא "דרכי הוראה לרבנים" זה כולל הלכה שפתח בזמנו ע"ה וכאן תוכל לפנות אליהםhttps://darchei -horaah.org/ ,
    הרב יעקב הלל- זה מספר בית ההוראה שלו של ישיבת אהבת שלום: 026255567
    בהלכות שבת וכן תערובות הוציא רב מישיבתו בשם "פסקי בן איש חי" שם אוסף דברי הבן איש חי מכל ספריו על סדר השו"ע ומבאר ומוסיף נדונים בהערות והארות מתחת להלכות.
    תוכל לקנותו כאן: http://www.sefer.org.il/Product/36149785/%D7%A4%D7%A1%D7%A7%D7%99-%D7%91%D7%9F-%D7%90%D7%99%D7%A9-%D7%97%D7%99—%D7%A9%D7%91%D7%AA

  4. מחילה על ריבוי ההארות שלא שמתי לב לכותבם בפעם אחת, אכן הרב מרדכי אליהו והרב יעקב הלל הולכים עפ"י הבא" ח באופן גורף למעט מקומות בודדים מאוד וכך היו מורים לאחרים לעשות וכך עושים בישיבתם