חזקת ג' שנים בזמנינו

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
רציתי לדעת האם בבתי המשפט ישראל מייחסים משמעות לסוגיות/לסברות של:
*חזקה(בקרקעות-3 שנים/מטלטלין) *היזק ראיה?

2. אילן שנטעו אותו במקום שמזיק לשכן/חוצה לגבול השכן והיה עליו להרחיק מלכתחילה, האם מותר לעוקרו?

תשובה:

שלום וברכה,

1. בערכאות אין משמעות לחזקת ג' שנים. בבתי דין רבני לא בכל דבר יש משמעות לחזקה ג' שנים. בקרקעות שמקובל לרשום מיד את הקרקע על שם הקונה, והרישום במינהל הוא הקובע את הבעלות, במקרים כאלו לא יעזור חזקת ג' שנים, כיון שיש ראיה הפוכה ברישום במינהל. אבל בסוגי קרקעות שלא רושמים בטאבו [קנה שטח שבתוך חדר מדרגות, שטח קטן על הגג לצורך אחסנת חפצים וכדו', ודאי שחזקת ג' שנים יועיל בזה.

2. באילן מותר לו לנטוע בסמיכות לשכן, ואם אח"כ העלים או השורשים פולים לשכן אין חובה על בעל האילן לחתוך את הענפים או השורשים, כיון שזה נזק הבא מאיליו, והשכן שאליו פלשו הענפים יכול לחתוך את הענפים וההוצאות עליו.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן קנה סעיפים ל ולב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח!
    ומה לבקשר להיזק ראיה, האם יש לדין זה יחס בערכאות?

    -כאשר בעל האילן נטע במקום שהתברר שזה שייך לחצר שכינו(היתה טעות במדדית קרקע) האם חלה חובה לעקור או שאיסור לעקור עץ(שכבר יש חזקה) אזי שב ואל תעשה?

  2. לפי החוקים צריך להרחיק כמה מטרים מקו בניין, ובחלון מול חלון אמור להיות יותר משתי מטר, ולכן לא תהיה בעיה של היזק ראיה.
    אם בנה בתוך השטח של השכן מותר לכרות את העץ, ואין היתר לגזול את הקרקע של השני.