שוחד לקבלן שימליץ בעד סחורתו

שאלה:

קבלן ביקש ממני לבדוק חומרי בניין של קבלן משנה שהוא הזמין, מצאתי מעטפה בכניסה לאוטו שלי, אני יודע שזה מהקבלן משנה, כי רמז לי קודם לכן.
מדובר בגוי. אם היה יהודי היה בזה שוחד ?!
ובגוי – אני חייב להחזיר את המעטפה ?

בכבוד רב.

תשובה:

שלום וברכה,

לא הבנתי מה טיבה של המעטפה. אם המעטפה היא אבדה של הגוי, דינו כאבדת גוי שאסור להחזיר. אם המעטפה הונחה בכוונה כדי שתיתן מידע חיובי על הסחורה שהביא הקבלן ודאי שזה שוחד ואסור לקבל, כיון שהשוחד יגרום לך לתת מידע שגוי על הסחורה והלקוח שהוא יהודי יקבל סחורה לא משובחת.

אם מדובר בשוחד וכבר קיבלת את השוחד, בדיעבד אין חובה להחזיר מאחר וגם בישראל שנותן שוחד אין חובה להחזיר אלא כישתבענו הנותן.

בהצלחה.

מקורות:

חיוב להחזיר שוחד חל רק כאשר התובע דורש את השוחד בחזרה כמבואר בשו"ע חו"מ סימן ט סעיף א.

איסור שוחד נאמר בכל החלטה ציבורית ולאו דווקא בדיין.

איסור שוחד נאמר גם בגוי – ראה פת"ש שם ס"ק ג.