צורת לימוד הלכות הנכונה עם בעל תשובה

שאלה:

אברך שלומד הלכות עם בעל תשובה, ויש לו הרבה שאלות..ולמשל הוא שואל על מה מברכים בורא פרי האדמה. מצד אחד ניתן לעשות תשובה כוללת שכל דבר שגדל באדמה מברכים בורא פרי האדמה. מצד שני התשובה לא מדוייקת…כי הרי לפעמים שמרסקים או סוחטים וכד' הברכה משתנית. וכן למשל לומר לו את הכלל שבסעודה לא מברכים על שאר הדברים חוץ מעל הלחם. למרות שבאמת יש יוצא מן הכלל. וכהנה רבות.
האם להכנס איתו לפרטים, כי זה האמת, ואם לא נאמר יש חשש שיבוא לידי ברכות לבטלה וכד'. או להגיד לו רק כללים, כי אני חושש שהפרטים יבלבלו אותו. וכמובן מה שכתבתי זה רק דוגמא, כי זה מצוי בהרבה הלכות שיש את הכלל, ויש את היוצאים מן הכלל, וההרגשה שלפני שהוא שולט בכל הכללים, יש בעיה להתחיל להכנס איתו לפרטים.

תשובה:

אין על זה תשובה כוללת, הכל תלוי ברמה שלו ובסבלנות שלו ללמוד… תלמד אותו את הכללים, ותספר לו בקצרה שיש עוד פרטים, ולפי הרצון שלו להבין תלמד אותו בצורה מסודרת ולא מבלבלת. צריך לזכור שבדיעבד שבירך על מרוסק אדמה יצא ידי חובה,  ובכלל לא עליך המלאכה לגמור, אך אין אתה בן חורין להבטל.. לאט לאט ילמד ובורא עולם לא מצפה ממנו לדעת מיד הכל…

הצלח בדרך לקדש שם שמים!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הבעיה שיש לו "צמא" ואם אני יגיד שיש פרטים הוא ירצה לדעת..אבל אני חושש שזה יבלבל אותו ויכביד עליו. ומצד שני להגיד לו "שקר" שכרגע לא צריך לשמור על הפרטים, זה גם לא נכון, כי הוא לא באמת "פטור"…וגם מי אני שאפטור אותו מכל מיני פרטים….וגם לומר את ההלכה בצורה מעוותת ו"להעלים" ממנו מידע, גם מרגיש לי עיוות של דבר השם…

    אפילו למשל ענייני "הרחקות", נראה לי דבר שגדול עליו…כלומר יכול להיות שאם אני יגיד לו הוא יקיים את זה..אבל כיון שאשתו לא בשלה בכלל (ובכלל לא משתפת פעולה) זה יגרום למתיחות וכד'…מצד שני מי אני שיחלק "פטורים" שלא כתובים מפורש בהלכה.. האם נכון כרגע פשוט לא לספר לו על זה…
    [גם הרי בכל מקרה א"א ללמוד את כל התורה על רגל אחת, אז פשוט כרגע יותר פשוט ללמד אותו על הלכות שאני יודע שלא יכבידו עליו או הלכות שהם עיקרי תורה ממש (שמירת שבת וכד')]

  2. לדעתי כל מה שהוא מבקש יש ללמד אותו, ולהסביר לו שילך לאט לאט, להסביר לו לגבי אשתו, להפנות אותו לרב נבון שידריך אותו לגבי ה"פטורים" שאתה חושש לחלק… התורה תורת אמת, הוא בר דעת ואחראי למעשיו, אתה לא אמור לשקול עבורו את ההתנהלות…