ברכות קריאת שמע לאחר זמן תפילה

שאלה:

שלום
אדם שקם מאוחר לפני חצות ורוצה להתפלל שחרית, הרי אסור לו לברך ברכות ק"ש וברוך שאמר, האם הוא יכול להגיד "ברוך אתה יוצר אור" וכו' , כלומר לומר את הברכה בלי שם ומלכות או שגם לומר "ברוך" זו בעיה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

נראה שמנהג העולם להקל לקרוא קריאת שמע בברכותיה עם שם ומלכות בדיעבד עד חצות, ראה קצות השולחן סי' יט סעי' לד, וכ"כ החיד"א בחיים שאל ח"ב סי' לא, וכן הובא בהליכות שלמה פרק ז מהגרש"ז אויערבך.

כמובן שמדובר באדם שמחמת אונס זה קורה לו, אסור שיקרה כזה דבר סתם כך בגלל שרוצים לישון…

שבת שלום.