מתקן לסינון מים – בורר

שאלה:

בביאור הלכה שיט, י פסק שאדם המקפיד לשתות רק מים מסוננים אסור לו לסנן אותם בשבת. האם איסור זה נאמר גם כאשר המתקן מותקן על הברז באופן שהשימוש הרגיל הוא דרך המתקן, ורק אם רוצה להשתמש במים לרחיצת כלים מסיר את ההפניה לסינון, והאם אפשר עכ"פ להקל כאשר המתקן הוא על כל המים שבביתו.

תשובה:

שלום וברכה

בס' ארחות שבת פרק ג סעי' לט הביאו בזה מחלוקת בין פוסקי זמנינו, לכאורה הסברא נותנת בזה כהוראת הגר"נ קרליץ שהקל, וטעמו שבביאור הלכה מדובר על פסולת ניכרת – קמחים קיסמים, שכאשר אדם מקפיד על כך אכן יש לנו פסולת נגד העיניים, בסינון מים שאתה מדבר עליו אין כל פסולת ניכרת, ואם לא ידע שאין מסננת וישתה הוא כלל לא יחוש בהבדל… זה יותר איזה משהו בריאותי שהוא מעוניין בו וכדומה, ולכן בזה יש סברא גדולה לומר שאין כאן מלאכת בורר במיוחד שהמסננת על המערכת הכללית ולא ניכרת. יצויין שיש מסנני מים שיש בהם בעיה אמיתית של בורר, משום שהמים מתערבבים בפחם ואחר כך מסתננים שוב, וזו כבר שאלה נוספת שאינה קשורה לנקודה שעוררת.