ההכנסות מצמצמות – לצאת לעבוד?

שאלה:

שלום לכבוד הרב, נושא לא קל עומד על הפרק כאשר אברך מגיע למצב שהוא צריך הכנסה נוספת מזו שמקבל במילגה של הכולל, וכן מעבודת אישתו. הנשים לפעמים קורסות כבר מעבודה בחוץ ומביאות סה"כ מינימום, ויש המון ילדים כבר בבית.
האברכים בימינו לא כ"כ מוצאים עבודה תורנית, לא מצליח תמיד למצוא השגחות, ולא מתחברים למילה, שחיטה או כתיבת סת"ם (באמת, ש המון כאלו שלא מתחברים לכלום), ואין להם שום דרך להביא עוד כסף לבית, האם לרב יש פיתרונות? יש לציין שלעזוב את הכולל לגמרי גורם להם לירידה גדולה מאוד בהסתכלות של אחרים עליהם, ואין מה לעשות: הכבוד של אברכים שלמדו שנים, לא קל לבזותו.

תשובה:

שלום וברכה

לייעץ ממש צריך להכיר את המצב ואת האפשרויות, אבל אין ספק שאדם חייב לפרנס את ביתו, ויחד עם זה יקפיד שתהיה מלאכתו ארעי ותורתו קבע. יש הרבה אפשרויות לעבודה מהצד, חלק מהיום, ואין לאדם להתבייש במעשה ידיו. בעיני תמיד וכך אני גם מחנך את ילדי, אנשים מכבדים אדם כפי שהוא מתייחס לעצמו, אם הנהגתך תהיה כשל בן תורה, ותהיה מעורב מנטלית ורוחנית עם בני תורה, אנשים יתייחסו אליך כאל בן תורה.

טול עצה מן הזקנים ובעזרת ה' תראו רק טוב.