טלטול מנורת לד בשבת

שאלה:

שלום רב,
האם יהיה ניתן להקל במצב של לקות ראיה חמורה לטלטל מנורת שולחן המחוברת לחשמל וכן פנס כיס הדלוק מערב שבת?
מדברי רב משה פיינשטיין נראה שאינו מגדיר מנורת בת ימנו כנר או שלהבת ואינו מוצא לזה הגדרת מוקצה. ושוב השאלה היא לגבי אדם בעל תעודת עיוור שאחד הסימפטומים הוא עיוורון לילה (גם בתאורה לא אידיאלית) ואשמח גם לדעת מה הדין בסתם אדם

בתודה מראש לתגובתכם

תשובה:

שלום רב

מצד הסברא אכן נראה שאין איסור לטלטל כזה פנס בשבת, שכן אף אם הוא נחשב כלי שמלאכתו לאיסור נתיר את טלטולו לצורך גופו, ואפשר שהוא בכלל נחשב כלי שמלאכתו להיתר. אולם הוראת הגרי”ש אלישיב היתה שכל נורה פלורוסנטית היא בכלל מוקצה של שלהבת ובטעם הדבר ראה מה שכתבנו כאן. במקרה שהזכרת נראה בעיני שיש להקל בפשיטות, כי אין לנו סיבה של ממש לאסור, מלבד סוג של תקנה כזו… ונראה לי שהמנהג להקל. אמנם בפוסקים דנו אם נחשבים כלי שמלאכתו להיתר או כלי שמלאכתו לאיסור, ראה אגרות משה ח"ג סי' נ, שו"ת להורות נתן ח"י סי' לו, שבט הלוי ח"ח סי' קסז ועוד רבים, לכן מותר לטלטל רק לצורך שימוש ולא סתם על השולחן או כדי שלא ינזק.

רפואה שלמה.