בר מצרא במכירת דירה בבית משותף

שאלה:

יש לי דירה בקומה ראשונה שאני רוצה למכור. השכן מהקומה הרביעית מעוניין. האם יש לו קדימה על מישהו זר? באיזה תנאים?

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה שלך אין דין בר מצרא, מאחר ולא ניתן לצרף את הדירה שבקומה אחת לקומה רביעית. ואם רוצה למכור את שלו ולקנות את שלך, לא שייך דין בר מצרא.

אשה שמוכרת יש מחלוקת האם יש דין בר מצרא.

גם כאשר אין דין בר מצרא, ישנה עדיפות למכור לשכן שיש לך קשרי ידידות, ויש להעדיפו על פני אדם זר.

כל הדינים לעיל נאמרו דווקא אם אין הבדל במחיר ובתנאי המכירה אם ימכור לשכן או לדם זר. אבל אם אדם זר ישלם מחיר יותר גבוה או שמציע תנאי תשלום טובים יותר, יכול להעדיף אדם זר.

 בהצלחה.

מקורות:

המוכר קרקע ויש שכן סמוך שמעוניין בקרקע כדי לצרף אליו את הקרקע, קונה זה נחשב 'בר מצרא' ויש לו זכות קדימה ברכישת הקרקע. וחכמים חזקו את כוחו שגם אם נמכר הקרקע לאדם זר יכול השכן – 'בר מצרא' לסלק את הקונה לזכות בה לעצמו. דין 'בר מצרא' נאמר דווקא אם רוצה לצרף אליו את הקרקע. ולכן אם שכן לצידו רוצה למכור את הבית, והשכן שגר בסמוך רוצה לקנות את הבית כדי להגדיל את ביתו, הרי הוא בר מצרא. אבל אם רוצה להחליף בית, רוצה למכור את שלו ולקנות את של השכן, אין עליו דין בר מצרא. אם השכן הסמוך רוצה לקנות את הבית הסמוך כדירת השקעה – להשכיר לאחרים, יש לו דין בר מצרא.

במקרה שהדייר גר בקומה מעל ואין אפשרות לצרף את הבתים, אין דין של בר מצרא – שו"ע חו"מ סימן קעה סעיף כז.

אשה שקנתה אין זכות לבר מצרא לדחותה. אולם אשה שמכרה לאחרים נחלקו הראשונים האם יש זכות לבר מצרא לדחות את הקונה – שם סעיף מז.

גם כאשר אין דינא דבר מצרא יש להעדיף אדם קרוב או שכן שיש איתו קשרי ידידות – שם סעיף נ.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. זה שהם שותפים בקרקע שתחת הבית או בחדר מדרגות אין בזה דין בר מצרא. שותף שיש לו דין בר מצרא הוא כשיש לו שותפות בגוף הבית הנמכר.
    בבית להשקעה ולא רוצה להרחיב אין דין בר מצרא, וכפי שהבאנו שרק אם מרחיב את הבית יש דין בר מצרא.