קושיה לגבי משנה בכתובות

שאלה:

שלום לכבוד הרב!
יש לי 3 שאלות לגבי משנה במסכת כתובות פרק יג משנה ו: " העורר על השדה והוא חתום עליה בעד,אדמון אומר יכול הוא שיאמר "השני נוח לי, והראשון קשה הימנו" וחכמים אומרים: איבד את זכותו.עשאה סימן לאחר איבד את זכותו"
בפירוש של הרב פנחס קהתי כתוב על "העורר על השדה והוא חתום עליה בעד"-המערער על השדה שביד חברו,כגון שערער ראובן על השדה שביד שמעון,ויש לשמעון שטר מכירה ,שקנה את השדה מלוי וטוען ראובן: שדה זו שלי ולוי גזל אותה ממני,ואתה מיד לוי הגזלן קנית את שדי, והמערער עצמו ראובן חתום כעד על שטר המכירה שביד שמעון.
השאלה שלי היא:
1.האם גזלן יכול לגזול קרקע/חפץ מאדם מסוים ולמכור אותה לאדם אחר והמכירה תתפוס על פי ההלכה?
2. אם לוי גזל מראובן את השדה למה שראובן ירצה לחתום כעד על שטר מכירה של השדה שגזלו ממנו, אם הלכה כחכמים?
3. מה קורה במצב שלוי גזל מראובן את השדה, והוא גרם לו לחתום כעד בשטר המכירה תחת סחיטה ואיומים? האם גם אז ההלכה היא כחכמים? שבגלל שראובן חתם על שטר המכירה איבד זכותו? אפילו שזה היה תחת סחיטה ואיומים.
תודה מראש על התשובה.

תשובה:

שלום וברכה,

1. אדם לא יכל למכור דבר שאינו שלו. ולכן אם גזל דבר מסוים לא יכול למכור ואם מכר המכירה בטלה מעיקרה.

2. חכמים סוברים שאם ראובן חתם כעד על שטר מכירה שמכר לוי לשמעון, הרי החתימה היא הודאה שהשדה אינה שלו, ולכן לא נאמן לערער על השדה ולטעון שהשדה היא שלו.

3. אם ראובן חתם על השדה מכח איומים, אין משמעות לחתימה, נחשב מתנה או מכירה באונס שאינה מכירה. ואם ראובן מביא עדים שאיימו עליו, או שמוסר מודעה לפני עדים שהמכירה היא מהכרח ולא מרצון, הרי המכירה בטילה ואין לה משמעות.

בהצלחה.

מקורות:

1. אדם לא יכול למכרו דבר שאינה שלו וכ"ש שלא מועיל מכירה על דבר הגזול – שו"ע חו"מ סימן רט.

2. הלכה כחמים שאם חתם השטר הפסיד – שו"ע סימן קמז סעיף א.

3. מכירה תחת איומים אינה מכירה ראה פרטי הדין בשו"ע סימן רה.