חלוקת ירושה בחובות של הבן שלווה מההורים

שאלה:

אנו מספר אחים שירשנו את נכסי אמנו ע"ה. אחד האחים לווה מאמא מספר הלוואות על מנת שלאחר 120 יחזיר את ההלוואות לנכסי הירושה. לכל ההלוואות (שחלקן הופקדו מהחשבון של אמא לחשבון של האח הנ"ל) היו מצורפים גם שטרי הלוואה, ולאחת ההפקדות (4000 ש"ח) לא נמצא כל שטר, כך שלא ברור לנו שזו היתה הלוואה. האם במקרה זה יש לומר המוציא מחברו עליו הראיה, או ממון המוטל בספק חולקין.
בהערכה מרובה.

תשובה:

שלום וברכה,

תחילה יש לשאול את הבן לגבי העברה שלא מצורף שטר, האם זה היה הלוואה או מתנה. אם הבן יודה שזו הלוואה ודאי שיהיה חייב לשלם. ואם הבן לא יודע או שיטען שהפקדה זו הייתה מתנה, לא ניתן לחייב את הבן לפרוע לירושה. מאחר ואין כאן טענת ברי. נפסק להלכה שהמוציא מחברו עליו הראיה. ולא כסומכות שסובר שממון המוטל בספק – חולקים.

בהצלחה.

מקורות:

בכל טענת שמא לא מוציאים ממון. וכאן היורשים טוענים שמא הייתה הלוואה והוא יטען שמא לא הייתה הלוואה, ודינו כאיני יודע אם נתחייבתי ואין טענת ברי שפטור אפילו לצי"ש כמבואר בשו"ע חו"מ סימן עה סעיף י. ודין טענינן ליתומים לא שייך כיון שלא ברור שהייתה הלוואה.