החזר דמי שדכנות לשידוך שהתבטל

שאלה:

שלום רב,
האם יש להחזיר דמי שדכנות במקרה שהזוג שהתארס ושילם דמי שדכנות ביטל את האירוסין?
תודה רבה,
שירה

תשובה:

שלום וברכה,

שדכן שקיבל דמי שדכנות, והתבטל השידוך, השדכן לא צריך להחזיר את דמי השדכנות, ומאחר ועשה את מלאכתו נאמנה מגיע לו שכרו. אבל אם השידוך בוטל בגלל מקח טעות – שהתברר שאחד מהצדדים חולה בגוף או נפש, או מקרה שכל אדם אחר היה מקפיד, חייבים להחזיר דמי שדכנות.

בהצלחה.

מקורות:

שדכן או מתווך מקבלים שכר עבור גמר השידוך או גמר העסקה. ואחרי שהשידוך נסגר מגיע להם דמי שדכנות, אפילו אם אח"כ הם השידוך בוטל. וכן מבואר בהגהת הרמ"א חו"מ סו"ס קנה. אולם אם נמצא מום של חולי שכל אדם אחר היה מקפיד על כך, הרי שהמקח בטל מעיקרו, ובמקרה כזה חייבים להחזיר את התשלום, אפילו אם השדכן לא ידע מהמום. וכמו כן כל פגם שנמצא שאחרים גם היו מקפידים נחשב למקח טעות. אבל כל סיבה אחרת שהורידה את השידוך לא נחשב למקח טעות, ואין חובה להחזיר, והשדכן מחזיק בכספו כדין.