בירך על דבר שטיבולו במשקה ולא נטל ידיו

שאלה:

ברך ברכה על תפוח אדמה במים ונזכר שלא נטל ידיו האם יפסיק ויטול או יאכל כדי לא להפסיק

תשובה:

יאכל מעט כדי שלא יפסיק ואחר כך יטול ידיו וימשיך. משום שמעיקר הדין המיקל שלא ליטול יש לו על מה לסמוך, מנהג העולם היה להקל. כמו כן, אם הוא אוכל במזלג ומקפיד על כך, אינו חייב ליטול.

מקורות:

1. עי’ הקדמת החכמת אדם לקונטרסו הלכות אבילות שקראו בשם “מצבת משה” על שם בנו, שכתב שם בתוך הדברים על מעלותיו של בנו שעל שמו קרא את הלכות האבילות, שבנו היה מקפיד על טיבולו במשקה וטען לו בעל החיי אדם שהרי המנהג להקל בזה ומדוע הוא מחמיר בזה, וכ”כ בערוך השולחן סי’ קנח סעיף ד שהמנהג להקל בזה, אמנם המשנ”ב סי’ קנח סק”כ כתב שיש להחמיר.

2. מה שרגילים לאכול עם כף אין חיוב ליטול ידים, ראה כף החיים סי’ קנח.