לכסות סיר על הפלטה כשהמכסה רטוב / חמאה על הפלטה בשבת

שאלה:

בשבת פעמים שאני מורידה סיר מהפלטה(לדוגמא כדי להוסיף מים רותחים ממיחם השבת לחמין) ומקפידה להחזיק אותו בידי,בינתיים מניחה המכסה בצד ודרכ על המכסה יש נוזלים מהתבשיל לאחר מכן אני מחזירה את התבשיל לפלטה ,כאשר אני סוגרת את המכסה הנוזלים/האוכל שעל המכסה אשר היה מונח בצד כבר הספיקו להתקרר .
א- האם אין בעיה של בישול עם הנוזלים/האוכל שעל מכסה הסיר כאשר אני מחזירה לסגור אותו על הסיר שנמצא על הפלטה?
שאלה נוספת:
אני מכינה קובנה בסיר של קובנה (לחם אפוי בסיר), דרכ מורחת לאחר האפיה חמאה שהרתחתי מבעוד מועד.
האם מותר להניח את הסיר על הפלטה על הגבהה , הקובנה עצמה יבשה אבל יש עליה שומן מהחמאה שמרחתי שנוטף קצת על הנייר אפיה?
ב-האם כאשר אני מרתיחה מים/חמאה קודם השבת זה משנה מעלות החום שלהם עמ שמבחינה הלכתית יקראו מבושלים?

תשובה:

שלום וברכה

1, לגבי מכסה הסיר זו הערה נכונה, ויש לנגב את הטיפות האלו שהצטננו, לפני שמכסים שוב את הסיר. כך הובא במאור השבת ח"ב מכתבי הגרש"ז אויערבך מכתב כד.

2. מים שהתבשלו והצטננו יש בהם איסור בישול, ולא משנה כמה המעלות היו לפני שבת. לגבי חמאה, יש להקל שדינה כשאר שומן שהתבאר בסימן שיח בשו"ע סעיף ט"ז שאין בה בישול אחר בישול, בתנאי שכל השומן נספג בבצק ולא נוזל החוצה. במקרה שלך זה נוזל החוצה וזה לא טוב.

באופן כללי יש לדעת שאסור לעשות לחם חלבי אלא אם כן יש לו צורה מיוחדת שניכר שהוא חלבי, מחשש שיבואו לאוכלו עם בשר.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אתחיל מ2-אני לא מדברת על נוזל שהצטנן לגמרי שאז זה דבר מאכל לח שנצטנן שאסור משום בישול אלא,הכוונה למים שנמצאים על הפלטה עצמה/במיחם ואני מוסיפה מהם לתוך החמין העומד על גבי הפלטה , האם משנה לכמה מעלות רתחו או מספיק שנתחמם מעל 40 מעלות?
    2-כמו כן, רשמת שיש צורך לנגב הטיפות אבל לפעמים יש גם שאריות אוכל על המכסה, המכסה אינו נקי!האם גם האוכל היבש שנמצא על המכסה גם צריך לנקות אותו?
    אם המאכל לא נצטנן לגמרי עדיין זה בעיה?

  2. בהמשך לשאלה זו, כאשר מורידים את הסיר כדי להוציא ממנו משהו ואז מחזירים לפי תנאי החזרה כמפורט בשמירת שבת כהלכתה:
    א- במידה והטיפות שעל המכסה עדיין חמות מותר להחזיר בלי לנגב?
    ב- מותר להוציא משהו, לקחת ממנו חלק ואת השאר להחזיר לסיר ולהניח שוב על הפלטה לפי תנאי החזרה?(המאכל שהוחזר היה גם קודם ומבושל כל צרכו רק שהורידו ממנו חלק)
    תודה רבה!