ירושה בביטוח חיים וחלקו של הבעל

שאלה:

א. מה הדין לענין ביטוח חיים שרשום שהממון יקבל האלמנה של המת, האם שייך הממון להיורשים-בני המת שהם היורשים מה"ת, או להאלמנה ?
ב. המת שבק נכסים (בתים) שהיו רשום מכבר על שמו של המת, ועל שם אשתו-האלמנה, מה הדין לגבי ירושה, האם היורש מקבל הכל או רק חצי, או אינו מקבל כלום והכל הוא להאלמנה ?

תשובה:

שלום וברכה,

א. ביטוח חיים שרשם בפוליסת הביטוח שהממון יעבור לאלמנה, הרי האלמנה זוכה כפי שמותנה בפוליסה, ואין זכות זו דין ירושה של התורה, ולכן היורשים שיורשים מהתורה לא יכולים להפקיע את זכותה של האלמנה או של הבנות.

ב. דירה או חשבון בנק שרשום על שני בני הזוג, שייך הממון לשני בני הזוג. ואם מת האב החלק של האלמנה נשאר בידה ואין היורשים יכולים לגעת בחלק שלה. ואילו את החלק של האב זכו היורשים שיורשים מהתורה.

חשוב לציין: שאחד מהתחייבויות בכתובה היא התחיבות של מדור אחרי מותו. שאחרי שהבעל נפטר והאשה לא דורשת כתובה ולא נישאת לאחר, יש לה זכות לדור בבית בעלה. ולכן אם השאירו בית אחד, ורשום על שמו של הבעל, או שרשום על שני בני הזוג, יש לאלמנה זכות לדור בבית בעלה, ולמרות שהיורשים יורשים את החלק של האב, אינם יכולים לסלק את האלמנה מביתה.

בהצלחה.

מקורות:

א. ראה מאמר יפה של הרב יצחק צבי אושינסקי בקובץ צוהר חלק יא עמוד שכה.