הרהורי תשובה קשים – זה דבר חיובי?

שאלה:

שלום כבוד הרב ,
אחרי שסבתא שלי נפטרה זכרונה לברכה בימים האחרונים
אמא שלי לקחה את זה מאוד קשה והתחילו לה הרהורי תשובה קשים ממש היא לא ישנה בלילות והיא כל הזמן אומרת לי שאני אדאג לה ושאגיד לה מה היא צריכה לעשות כדי לכפר.
אז יש לי שאלה בנוגע לזה
1.כיצד היא יכולה לתקן עוונות גזל כאשר החנות שהיא עבדה בה נסגרה מבלי לשלם לה פיצויין וכל מה שנהוג על פי החוק ?
2.עוונות לשון הרע כיצד היא תכפר?
3. ובמידה והיא תתחיל לשמור שבת מעתה ואילך ותחליט לחזור בתשובה שלמה האם יתכפרו לה העוונות והיא תוכל להירגע קצת?
4. האם זה תקין שהיא נכנסה לכאלה חרדות והרהורי תשובה מיום הדין בעקבות הקבורה של סבתא שלי?
(זו פעם ראשונה שאנחנו חווים אובדן במשפחה ושבעזרת בשם זו תיהיה הפעם האחרונה)

תשובה:

שלום וברכה

המקום ינחם אתכם ולא תדעו צער!

אין צורך להכנס ליאוש וחרדות, מצויין שהיא רוצה לתקן ולחזור בתשובה, נכון הדבר שכאשר עומדים מול המוות מבינים את אפסיות העולם הזה וזמניותו ועוצרים ואומרים סטופ! כך בדיוק ההסתכלות הנכונה. אבל בלי חרדה, ברגע שאדם מצטער על העבר ומקבל על עצמו לתקן מכאן ולהבא, לשמור את התורה והמצוות כראוי וכו', אזי כבר אמרו חכמים "במקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים אינם יכולים לעמוד"!!! אין סיבה לחרדה. אם יש חשש גזל יש לפנות לבעל החנות [לא הבנתי מה כתבתם, אם הוא גזל ממנה למה היא חרדה, כמראה משהו לא דייקת]. על כל פנים תתחילו לשמור שבת שזה הדבר הנפלא ביותר שיש לעם היהודי ותעשו את השבת כמו שצריך, סעודות יפות עם זמירות ומנוחה ומשפחתיות ותהנו מזה עם כל שמירת ההלכות וזה נפלא, וכך תשובו אל ה' יתברך הכל בשמחה ובאהבה, ובורא עולם יסייע לכם בדרך החדשה ותראו רק טוב בעולם הזה ובעולם הבא! הכל יתכפר בעז"ה!