מהו סוף זמן שחרית? סוף זמן תפילה?

שאלה:

שלום רב, דבר איד אינו ברור לי. כשאומרים ״סוף זמן שחרית״ האם הכוונה לס-ו-ף זמן תפילת שחרית(עלינו לשבח)? או האם הכוונה לסוף זמן אמירת שמונה עשרה? וכן, האומרים ״סוף זמן תפילה״ – האם גם כאן מתכוונים לסוף זמן אמירת שמונה עשרה? איני יודע למה מסמכים את העניין . תודה.

תשובה:

כשאומרים סוף זמן תפילה וכל הכתוב בלוחות השנה בענין זה, הכוונה לתפילת שמונה עשרה וברכות קריאת שמע עמו. אבל מה שאומרים אחרי שמונה עשרה יכול להיות אחרי זמן תפילה.

עיקר התפילה זו תפילת שמונה עשרה ועליה נאמר שזו עבודה שבלב ויש בה הלכות תפילה מיוחדות לעמוד בכובד ראש וכעומד לפני מלך וכל כדו'. לאחר התפילה אומרים תחנון וזה כבר ענין חדש. לתפילת שמונה עשרה נקבע זמן עד ארבע שעות וכמופיע בלוחות השנה שזה הזמן שבו תקנו חכמים את תפילת שחרית. מה שאומרים לאחר מכן אלו תחנונים ושבח אשרי ובא לציון ועלינו שתקנו גם כן חכמים לומר אחר התפילה אך אינם חיוב גמור כמו חיוב התפילה, ואומרים אותם לאחר שמסיימים תפילת שמונה עשרה. אמנם אפשר לאומרם אחר זמן תפילה אבל אין טעם לאומרם רק בהמשך היום הם בעצם דברי סיום של תפילת שחרית. חסידים ראשונים היו שוהים שעה לפני התפילה ושעה לאחריה ואפשר שאמירת דברי התחנונים האלו הם בכלל השהייה שעה לאחר התפילה