מעשה רע במחשבה

שאלה:

אם אדם חושב על מישהו דברים רעים, מייחס לו מעשים רעים, אבל זה רק במחשבה שלו, לא אומר את זה בפה, לא לעצמו ולא לאף אחד, האם זה נקרא שהוא פגע במישהו הזה וצריך לבקש ממנו סליחה ?

תשובה:

שלום וברכה,

אין שום משמעות לפגיעה במחשבה ואין שום צורך לבקש סליחה על מחשבה רעה. ועדיף שלא לבקש מחילה כדי שלא לפגוע בחבר.

בהצלחה.

מקורות:

כך נאמר במסכת קידושין מחשבה טובה מצרפה למעשה, שנאמר: "אז נדברו יראי ה' איש אל רעהו ויקשב ה' וישמע ויכתב ספר זכרון לפניו ליראי ה' ולחושבי שמו". מאי "ולחושבי שמו"? אמר רב אסי: אפילו חשב אדם לעשות מצוה, ונאנס ולא עשאה, מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה. מחשבה רעה אין הקדוש ברוך הוא מצרפה למעשה, שנאמר: "און אם ראיתי בלבי לא ישמע ה'". ואלא מה אני מקיים "הנני מביא אל העם הזה רעה פרי מחשבותם"? מחשבה שעושה פרי הקב"ה מצרפה למעשה, מחשבה שאין בה פרי אין הקב"ה מצרפה למעשה.

וכך נאמר במדרש [שוחר טוב ל] רבי נחמיה אמר: חשב אדם לעבור עבירה, אין הקב"ה חושבה עד שיעשנה; ואם חשב לעשות מצוה ולא הספיק לעשותה, עד שלא עשאה מיד הקב"ה כותבה כאילו עשאה, שנאמר: "ויקשב ה' וישמע ויכתב ספר זכרון לפניו ליראי ה' ולחושבי שמו".