כבישה במשקה חריף אסור

שאלה:

אינו יהודי הכין בביתו אלכוהול מדובדבנים מתנה עבור יהודי תחילה בישל הדובדבנים בסיר ואח״כ הוסיף ספירט לדובדבנים והשהה אותם לזמן מה.
האם המשקה החריף גורם גם בסתם כלים (לא כשרים) שאינם בני יומן לאסור את שנתבשל בהם?

תשובה:

שלום וברכה

כבישה בדבר חריף אוסרת תוך שמונה עשרה דקות של כבישה אפילו אינו בן יומו.

מקורות:

ראה אוהל יעקב עמ' שצו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. התברר אח״כ :
    א) ששמו הרבה סוכר עד שהחריפות לא ניכרת כל כך
    ב) ערבבו מים בספירט
    וא״כ זה עומד על אלכוהול כמו יין רגיל. האם גם אז הדין כנ״ל ?

  2. נכון, המשכתי ושכחתי שהסיבה היתה מצד החריפות… אם זה התחיל אחרי שכבר אינו בן יומו אין חשש.
    אגב, יש לציין לנדון מעניין: הכלל הוא שכל נתינת טעם מכלי זה רק אם הוא בן יומו, כלומר שבישלו בו בשר ב24 שעות האחרונות, ממילא, כאשר לא מדובר בדבר חריף שאיסור הכבישה בו היא מיד, אלא בכבוש רגיל שהוא ב24 שעות, כתב המגן אברהם בסי' תמז ס"ק טז שלא שייך בו דין כבוש כמבושל כיון שתמיד הוא יעשה אין בן יומו קודם שיעבור עליו שיעור זמן הכבישה, וכ"כ בחכמת אדם כלל נז דין ט. אמנם בביאור הלכה בסי' תמז סעי' ח מחמיר בזה, שכיון שהתחילו לשרות בו את המאכל לפני שחלפו 24 שעות הוא אינו נעשה פגום. ובמהרש"ם בדעת תורה שם חילק לענין זה, שאם הכלי הוא חלבי ומניחים בתוכו בשר בתוך מים, כיון שזה נ"ט בר נ"ט, הכלי נותן טעם במים והם בבשר – מותר, ואם הנדון על הנוזל עצמו, כמו חלב ששמו אותו 24 שעות בכלי בשרי – יש להחמיר. ובודאי יש לסמוך על דבריו להקל באופן של נ"ט בר נ"ט. והמיקל בכל גווני יש לו על מה לסמוך כנ"ל.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל