מניקה בתשעה באב

שאלה:

מה הדין למניקה בתשעה באב? יש איזו קולא?

תשובה:

שלום רב

באופן כללי גם נשים מניקות צמות בתשעה באב, העצה היעוצה בכדי להאכיל את התינוק, היא לשאוב חלב ככל שניתן בימים לפני הצום שיהיו כמה מנות מיותרות בבית, ובתשעה באב להניק ממש רק בלילה וביום לתת מהחלב השאוב, [כי ההקנה מצמיאה מאוד וכן קשה להניק ביום הצום כשלא אוכלים ולא שותים וזה גם מחליש]. במידה וצריך תוספת ניתן לתת מעט מטרנה וכיוצא בזה. אולם, אם משום מה זה לא מצליח, אין די חלב שאוב או שהילד לא מצליח לקחת בקבוק או מסרב לאכול משהו אחר והאשה מרגישה שאינה יכולה להניק בצום, מותר לאכול ולשתות מכיוון שהיא צריכה להיניק. אמנם אם אכן האישה צמה ולא מניקה כלל בט' באב בגלל הצום, אין בכך מקום לדאגה מפני שבאופן רגיל לא אמורה להיות בעיה. הפסקה חד פעמית של 12 שעות בהנקה אינה מסכנת את המשך הווצרות החלב, ומיד לאחר שמסתיים הצום ותאכל ותשתה קצת תניק את הילד, וזה לא יגרום לו להפסיק.

ובבנין ציון וירושלים ננוחם

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום. יש 2 בעיות בפתרונות של הרב:
    א. מטרנה. היום ידוע וכך גם מצויין על כל אריזות תחליפי החלב שזה פחות בריא לתינוק לכן קשה להקל בבריאות התינוק אלא להמשיך להניק.
    ב. לגבי עניין השאיבה וההימנעות או הפחתת ההנקה כדי לא להחלש. ישנן נשים שזה מיבש אותן ואם יצומו, תוך כמה ימים הגוף כבר לא מספק חלב ואין באמת דרך לדעת מראש… וכך קרה לאשה אחת בקהילתנו. הרב נבנצאל מורה להקל בעניין הצום למי שמאכילה את תינוקה רק בהנקה אך אינני ת"ח לכן מעיר בהסתייגות רבה

  2. 1. ילד שמעכל מטרנה לא יזיק לו כלום יום אחד כזה, זה פשוט.
    2. בדרך כלל אפשר להניק בלילה ואז מה שביום אינה מניקה לא גורם שום התייבשות, זה מקרה קיצון שקשה לחשוש לו. נשים היום הולכות לעבודה 8-9 שעות ולא מניקות…
    בכל הנושא יש לזכור שהשנה זה צום נדחה שדינו קל יותר.