בעלות על הגג שבבית המשותף

שאלה:

שאלה זו שאלתי כבר, התבקשתי ע"י השכנים לשאול בצורה יותר מדויקת.
הנידון : בניין מגורים במקור היה 12 דירות עם אופציות בניה, רוב השכנים בנו או מתכננים לבנות, יחידות דיור באופציית הרחבה הקיימת לדירה.
הגג נמכר ע"י הקבלן בתוספת משמעותית של כסף לשכנים בקומה העליונה כאופציית בניה , הגג אף נרשמה "במנהל " ובאישור זכויות, מוצמד לדירות העליונות, מדובר בגג שאין בו שימוש משותף כמו דודי שמש וכו',.
בנוסף סעיף חתום בחוזה : "ככל שדייר יממש את זכויות הבניה, גג התוספת בניה יהיה שייך אך ורק אליו ולא יחזור להיות חלק מהרכוש המשותף.
הוצע היתר בניה לבנות על הגג בהסכמת השכנים ונבנה 2 יחידות דיור על הגג, כאשר הוחזר הרעפים הם הוגבהו כך שנוצר חלל בתוך הרעפים.
שאלה א : הגג שנוצר מעליו – מתחת לרעפים ומעליו, האם שייכת לכל השכנים או לבעלי הגג הרשומים במנהל מקרקעי ישראל?
שאלה ב : אין אפשרות להוציא היתר בניה לתוספת בניה מעבר למה שכבר נבנה, האם השכנים יכולים להתנגד לבנייה של יחידות דיור נוספת על הגג ללא היתר, עקב ריבוי דיירים, בפרט השכנים שגם בנו יחידות דיור בחצרות שלהם.
חשוב להדגיש שכל היחידות דיור שנבנו ע"י כל השכנים הם ללא היתר, ההיתר מתייחס להרחבת הדירה ולא ליחידת דיור.

תשובה:

שלום וברכה,

אם בחוזה שבין הדיירים לקבלן הותנה שהגג צמוד לבעל הקומה העליונה, וגם הותנה שהגג שיהיה על התוספת גם יהיה שייך לבעלי הקומה העליונה, הרי שהגג שייך להם עד רום רקיע.

אם אין אפשרות להוציא היתר ליח"ד נוספות, וצריך את האישור השכנים, זכותם של השכנים לא לתת זכות בנייה של יח"ד נוספות.

אם בעל הקומה העליונה לא דורש היתרי בנייה מהרשויות אלא רוצה להרחיב על השטח שלו ולחלק את ביתו ליח"ד נוספות, ההלכה בזה: שאין איסור של ריבוי דיורים בחדר מדרגות, ולכן מותר לדייר לחלק את ביתו ולהוסיף דיירים לבית המשותף. אולם במקרה שהתוספת יח"ד מפחיתים את ערך הדירות שבניין, או שהיח"ד הנוספות מרבים את השהות למעלית, או שמכבידים על התשתיות של הבניין – מים ביוב חשמל, יכולים הדיירים להתנגד שלא להוסיף יח"ד נוספות – גם אם אין ירידת ערך לדירות.

אני מבין שהתעורר ויכוח בין השכנים, ועל כן מומלץ לפנות לבית דין או לבורר שיעשה סדר ויביא את השלום בין השכנים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בעלון המשפט גיליון מספר 49 עמוד 5 מאמר בנושא ריבוי דיורים בבניין משותף.