מתווך שהגיע מעצמו ללא הסכמת המשכיר

שאלה:

אחד עמד להשכיר דירתו וטרם פרסמו ונודע למשהו והוא בא אל הדירה ושאלו אותו עבור מי זה ואמר "חבר" המשכיר לא רצה שזה יגיע לידי מתווך [מטעם הפשוט שזה מרחק שוכרים שצריכים להוסיף דמי תווך] ולא היה מסכים להראות לו הדירה אם היה יודע.
המתווך הזה התקשר לא' שידוע לו שמחפש והציע לו הדירה הנ"ל ואכן בבואו לראות המשכיר מאוד כעס על זה. [שהרי לא הספיק לפרסמו על פני חוצות שאנשים מן הסתם היו רואים אלא הקדים אותם]
בנוסף התברר שהשוכר הפוטנציאלי כבר בירר לפני כמה חדשים על אותו דירה אלא שאז לא היה גמור עדיין.
במידה שיצא לפועל השכירות האם יש חיוב תווך ואולי רק חלק-פשרה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם העסקה תצא לפועל חייבים לשלם לו דמי תיווך. בקשר לשוכר שראה את הדירה, אם עזב אותה ועכשיו המתווך החזיר אותו לדירה [כך אני מבין מהסיפור], ולכן חייב השוכר לשלם דמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

הצדדים נהנו מעבודת התיווך, ולכן חייבים לשלם לו תשלום של תיווך מדין 'נהנה' וגובה התשלום משערים כפי השער הזול שמקובל לשלם עבור תיווך באותו אזור. ואם מקובל באותו אזור שהמשכיר לא משלם, לא יהיה ניתן לחייב את המשכיר. העובדה שהמכשיר לא מעוניין במתווך לא פוטר אותו, וכדי להיפטר מתשלום של תיווך יש להתנות זאת. ויש אומרים שגם תנאי לא יעזור וצריך לעשות קניין שלא יגבה תשלום של תיווך.